Alla Helgons Dag

Alla helgons dag, som ofta enbart kallas ”Allhelgona”, är en dag då många tar sig tid att minnas och hedra de bortgångna. I Sverige infaller denna dag vanligtvis den första lördagen i november, vilket ger den en särskild plats i höstkalendern, när löven har börjat falla och dagarna blir kortare.

Vanliga frågor om alla helgons dag

När är alla helgons dag i år? (2024)

2024-11-02
Alla Helgons Dag infaller den 2:a november under vecka 44.


Hur många dagar är det kvar till nästa allhelgona?

Räknat från idag, den 22:a juni 2024 är det 133 dagar kvar till nästa allhelgona.


Är alla helgons dag en röd dag?

Nej, alla helgons dag är inte en röd dag, men arbetstider och öppettider kan påverkas.


Har alla helgons dag redan varit i år?

Nej.

Alla Helgons Dag de kommande 10 åren

ÅrDatumVeckodagVecka
20251:a novemberLördag44
202631:a oktoberLördag44
20276:e novemberLördag44
20284:e novemberLördag44
20293:e novemberLördag44
20302:a novemberLördag44
20311:a novemberLördag44
20326:e novemberLördag45
20335:e novemberLördag44

Minnen, ljus och tradition

I den svenska kalendern finns det många dagar som får oss att stanna upp, reflektera och komma närmare våra traditioner och rötter. Alla helgons dag är utan tvekan en av dessa speciella dagar.

Varför firar vi?

Alla helgons dag ger oss en chans att ta en paus från vardagen och reflektera över dem vi har förlorat. Det är en tid för eftertanke, tacksamhet och kärlek. Genom att tända ett ljus på en älskads grav, hedrar vi inte bara deras minne utan påminner oss också om våra egna liv och de band vi skapar.

Historisk bakgrund

Alla helgons dag har sina rötter i den kristna traditionen, där man minns och hedrar alla helgon, kända och okända. Ursprungligen firades denna dag den 1:a november, men i Sverige flyttades den 1953 till den första lördagen i november för att ge människor en ledig dag att besöka kyrkogårdarna.

Svenska traditioner

På Alla helgons dag i Sverige besöker många människor kyrkogårdar för att tända ljus på sina nära och käras gravar. Denna tradition skapar en stark visuell effekt, där kyrkogårdarna lyser upp i mörkret med tusentals små ljus, vilket ger en känsla av gemenskap, minnen och reflektion.

Halloween vs. Alla helgons dag

Även om Halloween och Alla helgons dag ofta sammanfaller i tid, är de två olika traditioner. Halloween har sina rötter i den keltiska festivalen Samhain och har med tiden blivit en populär högtid i framförallt USA. Under de senaste decennierna har även Sverige börjat anamma Halloween-traditioner såsom utklädning, trick or treat och pumpa-dekorationer. Men det är viktigt att förstå att denna festliga och ibland skrämmande tradition skiljer sig från den mer stillsamma och reflekterande svenska traditionen av Alla helgons dag.