Påskafton

Påskafton, även om den inte är en officiell helgdag i Sverige, anses av många som en av de mest festliga dagarna under påskhelgen. Den firas på lördagen mellan långfredag och påskdagen.

Vanliga frågor om påskafton

När är påskafton i år? (2024)

2024-03-30
Påskafton inföll den 30:e mars under årets 13:e vecka.


Hur många dagar är det kvar till nästa påskafton?

Räknat från idag, den 27:e juli 2024 är det 266 dagar kvar till nästa påskafton (2025).


Vilket datum är nästa påskafton?

2025-04-19
Nästa påskafton infaller lördagen den 19:e april år 2025 under årets 16:e vecka.


Är påskafton en röd dag?

Nej, påskafton är inte en röd dag, men arbetstider och öppettider kan påverkas.


Har påskafton redan varit i år?

Ja.

Påskafton de kommande 10 åren

ÅrDatumVeckodagVecka
202519:e aprilLördag16
20264:e aprilLördag14
202727:e marsLördag12
202815:e aprilLördag15
202931:a marsLördag13
203020:e aprilLördag16
203112:e aprilLördag15
203227:e marsLördag13
203316:e aprilLördag15

Påskaftonens historia och tradition

Påskafton är en dag fylld av både kulturella och religiösa traditioner i Sverige, och trots att den inte är en officiell röd dag, är dess betydelse i det svenska samhället stark.

I historisk bemärkelse markerar påskhelgen Jesu korsfästelse och uppståndelse, men många av de moderna påsktraditionerna har hedniska rötter som firar vårens ankomst.

På Påskafton färgas ofta ägg i glada färger, vilket är en gammal tradition som går tillbaka till hedniska tider. Ägget anses symbolisera nytt liv och fruktbarhet. I Sverige är det också populärt att klä ut sig till ”påskkärringar” (liknande Halloween-häxor) och barnen går ofta från dörr till dörr för att byta teckningar och pyssel mot godis eller småpengar, en tradition som kan liknas vid det amerikanska ”trick-or-treat”.

Påskris, grenar dekorerade med färgade fjädrar och andra pynt, är också en populär utsmyckning. Det är också vanligt att familjer samlas för att ha en särskild påskmiddag, oftast med lamm och diverse äggrätter.

Medan påskhelgen bär en religiös betydelse för många kristna, har det svenska firandet av Påskafton en stark kulturell och traditionell komponent. Många av dessa traditioner går hand i hand med att välkomna våren och njuta av de ljusare dagarna efter den mörka vintern.

Påskafton relaterar till dessa dagar:

  • Långfredag: Den dag man korsfäste Jesus och han dog på korset på Golgata.
  • Påskdagen: Den dag som följer direkt efter Påskafton, Påskdagen, firas till minne av Jesu uppståndelse. Den har en djupare religiös betydelse än Påskafton.
  • Annandag påsk: Även  annandag påsk  har en religiös bakgrund, ses dagen mest som en extra ledig dag att spendera tid med nära och kära, och kanske återhämta sig från påskfestligheterna. Precis som många andra allmänna helgdagar i Sverige har Annandag påsk en blandning av religiösa och kulturella inslag.
  • Juldagen relaterar till påsken på så sätt att man då firar Jesus födelse.